În perioada 10 octombrie -14 noiembrie, Elite Art Gallery în parteneriat cu Galeriile Karo din Bacău vă aşteaptă la expoziţia aniversară a artistului Ilie Boca, intitulată „Urme”. Deschiderea oficială a expoziţiei se va ţine pe data de 19 octombrie, ora 18.30.

Evenimentului i se alătură chitaristul Mircea Oaneş cu un moment muzical de excepţie.  Conceptul curatorial este semnat de Constantin Ţînteanu şi propune un registru pictural marcat de nevoia de exploarare a văzutului, de analiza conştientă a trecutului şi de meditaţie asupra condiţiei de artist. Într-o formulă retrospectivă, expoziţia reuneşte lucrări încărcate de adevăr, purtătoare de memorie şi posibil.

„Îmi număr zilele cu pensula . Urme şterse, poate pierdute, prezente doar în memoria locului, la vedere sau ascunse în adâncul sufletului. Depinde de noi, în mare măsură, ca să facem ceva si să ne acoperim timpul care ni s-a dat cu lucruri în care credem şi în care ne putem dezvălui, aşa ne plătim felul nostru de a fi şi de a ne arăta lumii,” mărturiseşte Ilie Boca.

Ilie Boca s-a născut în judetul Suceava (com. Botoşana), la 21 februarie 1937. Absolvent al  Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la clasa maestrului Alexandru Ciucurencu, artistul se remarcă de-a lungul carierei printr-o activitate prolifică. Stabilit la Bacău, pictorul punctează un parcurs artistic fructuos, marcat de o inepuizabilă fortă creatoare. Ilie Boca este unul dintre acei artişti români care au reusit să marcheze semnificativ traseul picturii contemporane românesti. Oscilând, de-a lungul vieţii, între pictura figurativă si cea abstractă, Ilie Boca s-a dovedit a fi un reprezentant de seamă al peisajului dar si un fin interpret al lucrurilor nevăzute, imperceptibile, paralele realităţii imediate, lucruri pe care a încercat, mereu, să le aducă pe pânză. Ilie Boca, artist care în lunga lui carieră a deschis aproape o sută de expoziţii personale (dintre care aproape o cincime în afara graniţelor României), artist care a participat la câteva zeci de expoziţii colective şi a câştigat nenumărate premii şi burse, este, şi în prezent, neobosit în demersul lui plastic şi inepuizabil în morfologia şi sintaxa vizuală pe care le cercetează. (R.N.)

http://credidam.ro/wp/pe-urmele-maestrului-ilie-boca/